Welkom bij Mind Mystery!

Houd je telefoon nog even bij de hand! Een medewerker opent zodadelijk de linkerdeur naar het park. De medewerker geeft hierbij kort wat uitleg, die je kunt volgen via je telefoon.

Nog even geduld...

Klik op de knop met het pijltje wanneer een medewerker de deur opent.

Welkom in het Illusie Depot!

Welkom in het Illusiedepot van Mind Mystery. Nergens aankomen en heel stil zijn, hier mogen eigenlijk geen gasten komen! Het staat hier vol met illusies die te zien zijn geweest in het park, of die er juist nog naartoe gaan. Een aantal van de tofste illusies zal ik jullie snel laten zien.

Klik op de knop met het pijltje wanneer de medewerker de eerste illusie onthult.

1: De Som

Tel samen met de medewerker en de rest van de bezoekers mee met de som. Weet jij wat de uitkomst is?

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer je samen met de medewerker de som hebt opgeteld!

1: De Som

Grote kans dat je uitkwam op 5000. Het juiste antwoord is echter 4100!

4 x 1000 is 4000, en 40 + 30 + 20 + 10 is 100. 4000 + 100 is 4100. Hoe kan dit?

Hersenen maken graag groepjes van informatie. Deze som bestaat uit een hele hoop duizendtallen en een aantal tientallen. Bij de laatste som van de tientallen (90+10) plaatsen onze hersenen de 100 per ongeluk in het groepje van 1000, en maken er dus 5000 van.

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer de medewerker aan de uitleg van volgende illusie begint.

2: Het Dambord van Adelson

Nog een illusie met soortgelijke werking op de hersenen is het Dambord van Adelson. Kijk eens goed naar de vakken A en B. Hebben deze vakken dezelfde kleur?

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer een medewerker het verschil tussen de vakjes heeft laten zien!

2: Het Dambord van Adelson

Zoals je ziet hebben A en B exact dezelfde kleur!

Het is een kleurillusie die je hersenen voor de gek houdt. Wat er gebeurt, is dat de schaduw van de groene cilinder op het dambord valt, en je hersenen passen automatisch de kleuren aan op basis van wat ze verwachten te zien. De schaduw heeft zachte randen, waardoor het lijkt alsof er een kleurovergang is tussen de lichte en donkere delen van het vlak. Je hersenen verwachten hier dat de kleur van vakje B wit is omdat dat hier in het patroon van het dambord past. Zo passen je hersenen de kleur voor je aan naar wit. Als je dus de omgeving weg haalt door het bord erop te plaatsen dan zie je de echte kleur van vak B omdat je hersenen de kleur niet meer aanpassen naar de omgeving.

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer de medewerker aan de uitleg van volgende illusie begint.

3: De Jastow-illusie

Een minder bekende illusie is de Jastow-illusie. We zien hier twee oranje figuren. Als je deze figuren bekijkt, welke lijkt er dan langer te zijn? Figuur A of figuur B?

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer een medewerker het verschil tussen de vakjes heeft laten zien!

3: De Jastow-illusie

Het lijkt hier alsof figuur B langer is, maar in werkelijkheid zijn ze even groot!

Als je goed kijkt dan zie je dat de figuren niet recht gecentreerd boven elkaar staan. Dit kan je ook zien aan de letters A en B. deze staan namelijk recht onder elkaar, maar de letter A staat midden in het figuur en de letter B niet.

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer de medewerker aan de uitleg van volgende illusie begint.

4: De Benhamschijf

Hier hebben we een ronde schijf met een zwarte en een witte kant, de Benhamschijf. Op de witte kant staan zwarte lijnen zoals je kan zien. Maar blijven deze lijnen eigenlijk wel zwart als we de schijf laten draaien?

Klik pas op de knop met het pijltje wanneer een medewerker de schijf heeft laten draaien!

4: De Benhamschijf

Zoals jullie zien zijn alle lijnen in ieder geval niet meer zwart van kleur! Welke kleuren zie je?

Dat je hier de lijnen ziet veranderen in kleur heeft te maken met zogenoemde kegeltjes en staafjes in je ogen. Staafjes gebruik je om te kunnen zien bij weinig licht en zorgen ervoor dat je alleen maar in grijstinten kunt zien. Met de kegeltjes kun je alleen zien als het licht is, en de kegeltjes zorgen ervoor dat je ook kleuren kunt zien. Er zijn 3 soorten kegeltjes in je ogen: kegeltjes die reageren op rood licht, blauw licht en geel/groen licht. Omdat elke lijn een andere afstand heeft tot het midden van de draaischijf en ze een andere lengte hebben draaien ze niet met dezelfde snelheid en dat zorgt ervoor dat elke lijn een ander soort kegeltje ‘stimuleert’. Als de verschillende kegeltjes samenwerken zorgen ze ervoor dat je alle kleuren kunt waarnemen, vergelijkbaar met dat je met verf van de drie primaire kleuren alle kleuren kunt mengen.

De medewerker stuurt je door naar de volgende ruimte. Hierna kun je vrij Mind Mystery ontdekken. Heel veel plezier!